Строителите едва свързват двата края, просрочват плащанията по кредитите си и трупат дългове

Хиляда работници готови да блокират пътища, заради неизплатени заплати. Става въпрос за хора, които участват в изграждането на част от автомагистрала "Хемус".

 

Регионалният министър Десислава Терзи ева категорично увери, че няма риск от забавяне на големите проекти. Въпреки заявката, забавяне на средства поставят на карта изграждането на някои от големите пътища в страната.

 

През последната година са завършени 1355 км пътища, а по други 900 километра – работата продължава. Ремонти и строителство са кипели и по 270 километра второкласни и третокласни пътища. Според министър Десислава Терзиева всички проекти вървят по план и бъдещето служебно правителство ще може да продължи работата по тях веднага – без опасност от забавяне или спиране.

 

Риск обаче има – примерът е от строежа на магистрала „Хемус” край Шумен, където работниците не са получавали възнаграждения от месеци заради забавени плащания от държавата.

 

Над 1000 души, работещи във фирмата са без заплати от март. Строителите едва свързват двата края, просрочват плащанията по кредитите си и трупат дългове за ток и вода. Пестят пари като се лишават от храна.

 

Средствата на фирмата са похарчени за строежа на новия участък от автомагистрала „Хемус”. За да спазят сроковете, те поели разходите, тъй като Агенция Пътна инфраструктура не е превела стотинка от началото на годината. Общият дълг е за над 13 милиона лева. Половината от тях държавната агенция  оспорвала. За това строителите се готвят за гражданско неподчинение.

 

От регионалното министерство обясниха, че за тази година няма нито график, нито сертификати за извършваната от строителите работа.

 

„Въпреки всичко, заради важността на този обект, като министър съм подготвила всички необходими документи и съм ги внесла за съгласуване в Министерството на финансите още преди няколко месеца с цел да осигурим средства, с които да се разплатим, след като се спази цялата процедура по сертифициране през АПИ”, коментира министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева. Парите се очаква да дойдат от държавната хазна след решение на кабинета.

 

Продължава и битката на регионалното министерство с Брюксел за размразяване на блокираните евросредства по оперативна програма „Регионално развитие”. Държавата не приема много от забележките на Еврокомисията и иска oдит на изразходваните пари.

 

Репортери: Георги Георгиев и Лилия Вълкова