Активистите не са прави, смята бившият екоминистър Евдокия Манева

Протести срещу проучванията за добив на въглищен газ избухнаха след разрешение за сондажи в Добруджа, в района на село Вранино. Оказа се, че кабинетът е дал такова разрешение за пет години на американска фирма.

 

През седмицата хората от района протестираха. В петък от катедралата във Варна мотористи тръгнаха на протест до Вранино. 13 мотоклубове от морската столица, Каварна и Добрич се включиха в протеста. Акциите им няма да спрат дотук.

 

Според бившия екоминистър Евдокия Манева обаче активистите не са прави да протестират, защото не знаят за какво става дума.

 

„Разрешението е дадено, за да започне фирмата да се готви да прави проучване. Преди то да започне тя е длъжна да направи оценка за въздействието върху околната среда. Един от елементите на тази процедура е да бъде запознато населението с технологията и евентуалните рискове, коментира Манева.

 

По думите й проучванията не могат да започнат без съгласието на Министерството на околната среда, с което трябва да се гарантира, че сондажите не създават никакви рискове за околната среда. Манева отбеляза също, че при тях ще се прилагат технологии, които се прилагат в България от много години.

 

Подробности по темата ще научите от видеото.

 

Репортер: Нивелина Няголова