"Атака" не се яви на консултациите при държавния глава

Още по темата

"Още днес ще връча мандат на ГЕРБ – най-голямата политически представена партия. Ако те го върнат веднага, утре ще връча на "Коалиция за България", третата, кяото ще получи мандат ще бъде ДПС". 

 

Това каза президентът Росен Плевнелиев след консултации с партиите. Той уточни, че съжалява, че „Атака” не се отзовали на неговата покана. "Очевидно така декларират отношението си към институциите", коментира той.

 

"И този прът поканих всички заедно, за да не допусна и капчица съмнение за каквито и да било договорки. Действам бързо и решително, защото така декларираха, че искат партиите, а и народът", допълни Плевнелиев.

 

На консултациите е станало ясно, че в рамките на 42-рото НС е невъзможно да има устойчиво мнозинство, което да управлява. 

 

С оглед на нестабилната обстановка в страната, държавният глава посочи като особено важно решаването на три въпроса от кабинета „Орешарски” преди той да бъде разпуснат.

 

Първо, да бъде актуализиран държавният бюджет и бюджетът на НЗОК „в интерес не на една или друга политическа сила, а в интерес на пациентите, общините, ускоряване на еврофондовете и отпушване на замразените плащания”.

 

„Моля и да се актуализира държавният бюджет, за да се направи обективен прочит на приходите, на разходите, на дълга, на дефицита и на рисковете, които трябва да бъдат адресирани до края на годината”, допълни президентът Плевнелиев.

 

Той призова парламентът да приеме решение, с което служебното правителство да може да води преговори и да сключва договори и споразумения за външни заеми, социална защита и финансова стабилизация.

 

Росен Плевнелиев повдигна въпроса за състоянието, в което 42-рото НС ще остави най-важния регулатор – БНБ

 

„Особено важно е през предстоящите месеци без парламент да имаме работеща централна банка, която да бъде източник на доверие за цялата банкова и финансова система”, подчерта държавният глава.

 

Росен Плевнелиев поясни, че на 25-и юли ще направи обръщение към Народното събрание