Реформаторският блок води пред „България без цензура”, отчита социологическата агенция

ГЕРБ щяха да получат 26% от гласовете, БСП - 15 на сто, а ДПС - 7 на сто. Това показва национално представително проучване на агенция „Екзакта”, направено между 10 и 15 юли сред 1000 души, съобщава БТА. 

 

Реформаторският блок води пред „България без цензура”. За коалицията вдясно биха гласували 6% от анкетираните, а за новия играч на политическата сцена – 5%.

 

Под прага за влизане в парламента остават АБВ с 3%, НФСБ и „Атака" с по 2 на сто.


 
От април насам ГЕРБ покачва електоралната си подкрепа с 2 на сто, а БСП я свива с пет пункта.

 

19% от анкетираните очакват след изборите на 5 октомври да бъде съставено самостоятелно правителство на ГЕРБ, а 15% смятат, че ще има коалиция с Реформаторския блок.

 

Според 8 на сто бъдещата управленска формула е правителство на ГЕРБ и ДПС, а според 7 на сто - на ГЕРБ, Реформаторския блок и АБВ. Едва 6% от анкетираните смятат, че е възможно в бъдещото управление да си партнират ГЕРБ и БСП.

 

От началото на предоха доверието към работата на парламента и правителството удря дъното, сочат още данните на „Екзакта”. За последната година парламентът е загубил 17 на сто от одобрението към себе си, а кабинетът - 15%. Към момента парламентът получава 8,5% одобрение, а кабинетът - 17%. 

 

С нисък процент на одобрение са и прокуратурата, и съдът – съответно 14,5% и 13,6%.

 

Работата на БНБ е одобрявана от 34% от анкетираните, а на управителя Иван Искров – от 28%.

 

Най-високо е одобрението към столичния кмет Йорданка Фандъкова - 52 на сто, сочат още данните на „Екзакта”. На второ място е еврокомисарят Кристалина Георгиева - 51 на сто одобрение. 

 

Росен Плевнелиев е трети в класацията на одобряваните политици с 39 на сто, следван от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов - с 36 процента, Георги Първанов - с 32 на сто, Лиляна Павлова и Томислав Дончев - съответно с 30 на сто и 29 процента, Цецка Цачева - 23 на сто, Янаки Стоилов - 21 на сто. 

 

Сред политическите лидери най-голям спад на одобрението отчита Сергей Станишев, който в момента е подкрепян от 17% от анкетираните. 

 

В средата на юли 69 на сто заявяват, че одобряват членството на страната ни в ЕС. Този дял е с 6 на сто по-малък в сравнение с началото на 2014 г., отчитат от „Екзакта".