Споразумението при президента е нарушено, смята лидерът на депутатите от левицата

Споразумението между парламентарно представените партии при президента Росен Плевнелиев е нарушено. Това заяви след заседание на парламентарната група на „Коалиция за България” в Народното събрание нейният председател Атанас Мерджанов. По думите му идеолог на това нарушаване е станал именно държавният глава.

Още по темата

 

Мерджанов припомни, че на поредните консултации в президентството вчера от всяка една от парламентарните групи е било заявено категорично, че в рамките на 42-рото Народно събрание ново правителство няма как да бъде съставено.

 

„Днес, след гласуването за извънредното заседание, след речта на президента Плевнелиев, стана ясно, че такова мнозинство е формирано, заяви Мерджанов, цитиран от БГНЕС. Думите му бяха в коментар на подкрепеното от депутати на ГЕРБ и ДПС решение за провеждане на извънредно заседание на 29 юли, на което да бъде гласуваната актуализацията на бюджета. Партията-мандатоносител на кабинета „Орешарски” вече се обяви срещу ревизията, предложена от него, като представители на социалистите я нарекоха празен чек за следващите правителства и призоваха премиера да я оттегли.

 

Мерджанов добави, че това парламентарно мнозинство, както може да гласува основната политика на държавата – републиканския бюджет, така също е в състояние да състави и ново правителство.

 

„Най-добрият изход за създадената ситуация в България са предсрочните избори на 5 октомври, за които се договорихме”, добави Атанас Мерджанов и настоя, че всяко друго отклонение по актуализация на бюджета, по смени на управлението на БНБ, както и други решения, които да дадат право на служебното правителство да сключва договори, са нарушение на споразумението. За всичко това призова днес държавният глава в обръщението си към депутатите.

 

„Ако президентът иска да бабува за съставяне на ново правителство в рамките на това Народно събрание, той поема категоричната и изключителна отговорност, коментира лидерът на социалистите в парламента.

 

Днес „Коалиция за България” получи мандат от държавния глава за съставяне на правителство, който върна, както вече сториха и от ГЕРБ.