Левицата поиска от Орешарски да оттегли проекта за актуализация на бюджета, той обаче отказа

Ново мнозинство в парламента и втори върнат мандат за съставяне на правителство - Така изглежда политическата рулетка ден след края на кабинета "Орешарски". В това време започна и открита война между старите партньори и нескрито партньорство между старите врагове в парламента. ДПС вече са срещу БСП и заедно с ГЕРБ, поне по някои въпроси.

 

Новите трусове се отключиха след изявление на президента пред парламента. Плевнелиев повтори трите си искания от вчера, които добре съвпадат с вижданията на ДПС и ГЕРБ. Най-много емоции предизвика призивът му да бъде актуализиран държавният бюджет. 

 

ГЕРБ и ДПС се кълнат, че съюзът им е само по тези въпроси и че не сме свидетели на бъдещи коалиции. Точно в обратното обаче са сигурни в БСП.

 

Три мерки плюс една предложи президентът - да се прекрои държавният бюджет, да се смени управителят на Българската народна банка и да се разреши на бъдещото служебно правителство да тегли заеми. От БСП очаквано скочиха срещу него.

 

Още по темата

Според социалистите с препоръките си държавният глава превишава правомощията си. В БСП са съгласни Иван Искров да бъде сменен. Но в следващия парламент.

 

След като преди седмица ГЕРБ бойкотира парламента заради предложената от Пламен Орешарски актуализация на бюджета, днес я хареса, както го направиха и от ДПС.

 

 „Не аз се целувах на Орлов мост с ДПС. И не аз съм виновен, че ДПС се държат много по-отговорно от вас”, коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

 

„ДПС няма да бламира кабинета на Пламен Орешарски като не гласува актуализацията, която той предлага. Защото това е предателство към собствения кабинет. Не ДПС върши предателство към този кабинет, а „Коалиция за България” го върши”, категоричен бе и Йордан Цонев.

 

Във вече откритата схватка ДПС поиска бюджетът да бъде преначертан на извънредно заседание. А БСП опита стария трик с провала на кворума. Планът обаче не успя. ДПС и ГЕРБ събраха кворум и заедно насрочиха извънредното заседание, което ще преразгледа финансите на държавата.

 

ГЕРБ обявиха, че искат Калин Христов за шеф на БНБ. Днес не стана ясно дали и това тяхно желание съвпада с вижданията на ДПС.

 

Борбата за актуализацията на бюджета продължи и извън парламента, като от БСП също потърсиха съюзник. Представителите на левицата прекараха над половин час при президента Плевнелиев, като вероятно са обсъждали отново бюджета на страната.

 

След това те се отправиха директно към Министерския съвет, за да се опитат да убедят премиера в оставка Пламен Орешарски в аргументите си, че бюджетът може да бъде изпълнен в сегашния си вид и няма нужда нито от по-висок дълг, нито от намаляване на приходите. Депутатите поискаха от Орешарски да изтегли от народното събрание проекта за актуализация и получиха от него отговор, че ще помисли. Минути по-късно обаче думите му подсказаха, че това не е нужно.

 

Малко преди да говорят с президента и след това с премиера, БСП получиха и мандат за съставяне на правителство. Противно на слуховете, че ще го забавят, Атанас Мерджанов незабавно се отказа от правото си да състави кабинет и върна мандата на държавния глава. Президентът ще връчи мандат и на ДПС, като това ще стане следващата седмица.

 

Репортери: Калина Влайкова и Марина Стоименова