Повече от 5000 души са подкрепили идеята в социалните мрежи. Петиция е изпратена и до президента

Благоевград да се преименува на Цар Самуил. Това предложение взриви обществеността в града. Повече от 5000 души са подкрепили идеята в социалните мрежи, а петиция с искането вече е изпратена до президента.


Скаптопара, Горна Джумая, Благоевград... През вековете името на града многократно е сменяно. А днешното име от години е обект на спорове. Сега с решаването на този въпрос се е заел писателят от Карлово Кирил Милчев, който предлага градът да бъде преименуван на Цар Самуил. Димитър Благоев не бил достоен.


„Знаете, че самият Димитър Благоев е произнесъл в парламента знаковите думи, че аз съм родом от Загоричане, обаче не съм българин”, обяснява писателят Кирил Милчев. 
Идеята на Милчев е подкрепена от над 5000 души в интернет. В Благоевград обаче настроенията са други.


„Кой му дава правото да пуска писмо до mрезидента за искане за смяна на името на Благоевград. Първо допитал ли се е до хората от града дали те искат тази смяна?”, оплакват се жителите на града. 


„Благоевград естествено. Защо трябва да си кръщаваме имената на измислени...той не е измислен герой де, но все пак Благоевград си е по-друго”, възмущава се друг жител. 


Отчасти солидарен с идеята е Калоян Ханджийски – мъжът, който участва в боядисването на паметника на Димитър Благоев като Дядо Мраз тази зима. 


„Намирам идеята за доста екзотична, ако трябва да съм искрен. Публичното ми мнение, то отдавана е известен, то е, че градът трябва да се прекръсти”, твърди Калоян Ханджийски. 


Дали Благоевград ще бъде прекръстен на Цар Самуил инициаторите очакват да стане ясно на 6 октомври, когато се навършват 1000 години от гибелта на българския цар.


Повече по темата гледайте във видеото. 

 

Репортер: Екатерина Николова