Темата „Мизия” ще се използва за актуализацията на бюджета, смятат репортерите на Нова

„Първият въпрос, който ми идва всеки път, когато завали, е Защо?... вали 5 – 10 минути и улиците, дори тук в София, стават реки”, отбеляза в „Събуди се” Марина Стоименова, един от репортерите на Новините на Нова, които отразяваха събитията във варненския квартал „Аспарухово” и реакцията след наводнението там. Думите и бяха в коментар на продължаващите наводнения в страната, последното от които – взе нови жертви в Мизия.

Още по темата

 

„Във Варна големият проблем беше с незаконните постройки”, припомни Марина. „Но къде е другият проблем, откъде идва тази вода, как така се рушат тези къщи… Този отговор трябва да се търси – как при едно по-дъждовно лято се давят хораМного се надява да не се случи като в „Аспарухово” – хората изживяваха трагедия, а властите се караха помежду си”, добави репортерът на Нова.

 

„Да, трябва да търсим отговорност от властите, но кога ще потърсим отговорност и от себе си. Говорим, че един дъжд не е възможно да предизвика такова нещо, само че има проблем – непочистените корита. Да, властите имат отговорност да ги почистят, но къде е нашата отговорност да не ги замърсяваме?, попита Марина Стоименова.  

 

„В такъв момент всички се питаме, откъде пари за решаване на проблемите. Опитвам се да си спомня колко има в резерва за критични ситуации. Според мен там нещата отиват на 0”, каза Нели Тодорова. „Сега ще започнат стандартните политически заигравки и въпроси с актуализацията на бюджета”, прогнозира репортерът на Нова. По думите й кризата ще се използва като аргумент и за това на служебното правителство да се разреши да тегли заеми.

 

"Нещата в крайна сметка винаги се свеждат до политиката. Въпросът е кой как ще реши да употребява ситуацията", каза на свой ред Калина Влакова, която отразява събитията в Народното събрания. „Не мисля, че парламентът е мястото, където трябва да се реагира след такова бедствие. Там трябва да се реагира предварително”.

 

Целия разговор с репортерите на Нова ТВ можете да проследите във видеото.