Бойкотите и липсата на кворуми се превърнаха в символ на отиващото си 42-ро НС

Актуализация на бюджета на Здравната каса ще има. Това решиха днес депутатите на извънредно заседание. Очаквано, изменението на Държавния бюджет не влезе в дневния ред на депутатите.

 

225 милиона лева допълнително за здраве и 50 милиона за справяне с бедствията - Така беше прекроен бюджета днес, като външни заеми няма да се взимат, а нужните пари ще дойдат от орязване на разходите. Така парите за здраве и за справяне с кризи на практика ще зависят от желанието и възможностите на служебното правителство и на следващия кабинет да спестят от харчовете.

 

Орязването на 5 процента от разходите на над 40 ведомства до края на годината според ГЕРБ е изключителна грешка. На практика лекарите ще могат да разчитат на 225 милиона лева допълнително, но отсега било ясно че без пълна актуализация и на големия бюджет няма да се мине, смята Йордан Цонев от ДПС.

 

В последния работен ден на парламента поглеждаме и назад към 15-те месеца разиграване на кворуми и провалени заседания. Бойкотът се превърна в думата на 42-ото Народно събрание. Бойкотираха отляво, отдясно и от центъра – според интереса на момента. Резултатът - 32 провалени или съвсем незапочнали парламентарни заседания.

 

Ето и цената на бойкота – близо 700 000 лева се събраха в касата на парламента от глобите на отсъстващите депутати. Най висока сметка платиха най-бойкотиращите – ГЕРБ, близо половин милион. Парите се връщат обратно в държавния бюджет.

 

А как живее депутатът без заплата? „Няма какво да си говорим, трудно е, ние си имаме ангажименти, семейства, разходи”, казва депутатът от ГЕРБ Георги Андонов.

 

Има и още едно 700. Толкова часове накуп заработиха народните представители в пленарната зала. За краткия си мандат те се събраха на общо 156 заседания плюс едно – днешното. Отчитат 137 приети закона. А наградата за най-приказлив народен представител печели острието на левицата Мая Манолова с над 50 часа от трибуната.

 

И все пак, накрая мандатът приключи миролюбиво. А по случай финала му всеки депутат получи подарък от парламентарното ръководство - чаши за кафе.

 

Всичко по темата гледайте във видеото.