Отговорните институции ще разследват случая

Институциите започнаха разследване след убийството на ягуара Алонсо. В същото време социалните мрежи се изпълниха с обвинения заради застреляното животно, а в Ловеч страхът беше изместен от съжаление към красивия хищник. 
 
Цялостна проверка в организацията на работата на зоопарка е разпоредил кметът на Ловеч Минчо Казанджиев. Според него е недопустимо да се допускат подобни грешки, когато става въпрос за хищни зверове.
 
„Това е един от може би най-тежките дни в моя живот, защото аз имам сантиментална връзка с това животно. Осинових го, когато беше дете на година и нещо. Този край, който се случи с него, беше най-нежелан от моя страна”, обясни кметът на града.
 
Директорът на зоопарка - д-р Феодор Вацов, заяви, че ще има наказание и за служителя, който забравил вратата на клетката отворена. Директорът обясни, че служителят се разкайвал за станалото.
 
От своя страна, ловецът твърди, че убийството е било единственото решение. Според него упойващите стрели действат след минути, а дотогава хищникът оставал агресивен и можел да нападне невинни хора. По думите на Денко Цанков, друг вариант нямало, защото мястото, на което бил ягуарът, не позволявало животното да се упои.
 
Убитото животно ще бъде препарирано и ще бъде показвано като експонат в музея в село Черни Осъм.  
 
Репортер: Кремена Недялкова