40 000 жители от религиозната група Йезиди избягаха в планините без храна и вода

Американците готвят въздушни удари срещу Ирак. Решението на президента Барак Обама идва, след като бойците от "ислямска държава в Ирак и Леванта" превзеха северния град Синджар. 40 000 жители избягаха в планините без храна и вода.

 

В специално изявление, президентът Барак Обама обяви решението си за нови удари в Ирак.   
„Днес разреших насочени въздушни удари, за да защитим американските граждани и за да спасим хилядите иракски цивилни, блокирани в планината без храна и вода и изправени пред сигурна смърт”, обяви Барак Обама.


Той обясни, че засега наземна операция не се предвижда. Ще бъдат нанесени само въздушни удари в случай, че джихадистите напреднат към столицата на автономния Иракски Кюрдистан - Ербил. В града има голям брой американски дипломати и военни съветници.


„За да спрем напредъка на ислямистите към Ербил, наредих на армията да се подготви за насочени въздушни удари срещу конвоите на терористите, в случай, че те приближат града”, заяви още Обама.


Американският президент потвърди, че самолети са спуснали контейнери с храна и вода на хората, блокирани в планините от ислямистите.


В четвъртък вестник "Ню Йорк таймс" съобщи, че Съединените щати вече са нанесли въздушни удари по позиции на "Ислямска държава" в северен Ирак. Впоследствие обаче твърдението беше отречено от Пентагона и от иракския постоянен представител в ООН.