Археологическата находка се намира на около 100 километра североизточно от Солун

Огромна древна гробница беше открита в Северна Гърция. Става въпрос за находка от ранния елинизъм. Гробницата се намира на около 100 километра североизточно от Солун и е най-голямата подобна в южната ни съседка.

 

Уникалната гробница е охранявана от два сфинкса. Стените ѝ са с богати стенописи, датиращи от 325-а година преди новата ера. Входът е широк 4 метра и половина, а цялото място е обградено от 500-метрова мраморна стена. Археолозите смятат, че откритата неотдавна наблизо 5-метрова скулптура на лъв е стояла на върха на гробницата.

 

Със сигурност сме на прага на много значително откритие. Този регион продължава да ни изненадва, като ни показва невероятните си съкровища, които съставят и съхраняват уникалната мозайка на нашата гръцка история”, каза министър-председателят на Гърция Антонис Самарас.

 

Археолозите, които разкопават гробницата от две години, очакват да влязат вътре до края на месеца, за да разберат кой е погребан там. Гръцкото министерство на културата обяви, че засега няма категорични доказателства, че гробницата е свързана с Александър Македонски. Той умира през 323-та година преди Христа във Вавилон, днешен Ирак, по време на безпрецедентна кампания в Близкия Изток и Североизточна Африка, но и досега не е известно къде е погребан.