Най-често дължим пари за телефон, следват ги дълговете ни към банките и към фирмите за бързи кредити

Българите са все по-изрядни в изплащането на задълженията си. Това сочат данни на Асоциацията на колекторските агенции в България. За първите шест месеца на годината фирмите е трябвало да съберат с 390 милиона лева по-малко дългове в сравнение със същия период на миналата година. 

 

Най-често дължим пари за телефон, следват ги дълговете ни към банките, към фирмите за бързи кредити и за сметки. Най-рядко сме неизрядни към лизинговите компании.

 

Средният дълг, който е трябвало да съберат, е 491 лева от човек. Миналата година сумата е била двойно по-голяма - 960 лева. 

 

Общо дълговете за първото полугодие на миналата година са били 1.210 млрд. лева, а за тази 820 милиона лева. 

 

Дълговете за събиране намаляват с милиони. А с това и длъжниците. Потърсихме идеалния длъжник и го намерихме в Русе. Лиляна Арнаудова е теглила кредит само веднъж и има своята успешна формула да не задлъжнява.

 

Първото нещо, като взема парите, е да ги предам, защото по-малко, по-малко се харчи и не мога след това”, споделя Лиляна Арнаудова.

 

Философията на Лиляна потвърждават и от фирмите, които събират дългове. Лошата новина оттам е, че не сме станали по-богати. А добрата, че вече сме по-дисциплинирани. 

 

Освен това бумът на кредитите вече отмина, оттам и бумът на длъжниците. Логично и фирмите събират по-малко дългове. 18% от всички задължения са били събрани през миналата година, тази година успехът е с 4% по-голям. И все пак – дълговете в стотици милиони все още са факт. 

 

Винаги обаче трябва да знаем – ако имаме заем, то месечно за него не трябва да даваме повече от половината си заплата. Добрите новини обаче може и да свършат дотук. Защото по правило спираме да плащаме редовно в зимните месеци. Причината - студено е, по-често боледуваме, сметките са по-високи, а децата са на училище. 

 

Универсалният съвет идва отново от идеалния длъжник. След първия си заем Лиляна не е теглила повече. Побира се в месечните доходи, защото знае, че пари трудно се връщат. 

 

При фирмите обаче тенденцията е по-различна. До юни колекторските фирми е трябвало да съберат близо 24 милиона лева. А за цялата минала година сумата е била 19 милиона лева.