Малката Нели е приемана 15 пъти в различни болници в София - винаги с диагноза отравяне

Двегодишно дете на силни лекарства заради социална пенсия. Възможно ли е родителите умишлено да тровят дъщеричката си, за да получат решение за инвалидност и 700 лева на месец? 

 

Прокуратурата и социалните служби работят по случая, след като става ясно, че малката Нели е приемана 15 пъти в различни болници в София - винаги с диагноза отравяне. 

 

Пръв за това, че детето е тровено сигнализира шефът на детското отделение на Инфекциозната болница д-р Атанас Мангъров. Той е категоричен, че целта на родителите била да я изкарат епилептичка.

 

„Когато за пръв път дойде в болницата, мислех че ще умре. Същият епизод се повтори и после пак и тогава допуснахме, че става дума за съзнателно действие от страна на родителите”, коментира Мангъров. 

 

Родителите на момиченцето са категорични, че никога не са й давали медикаменти, които да застрашават живота й.

 

В кръвта на детето е открито веществото конидин - евтино хапче за кръвно налагане за възрастни. При решение на ТЕЛК дете с епилепсия получава еднократно до 8000 лева и след това по 700 на месец. 

 

„Целта е билла детето да се изкара с диагноза и да се облагодетестват родителите. Те се кълнат, но все едно да хванеш джебчия с чанта”, каза още д-р Атанас Мангъров.

 

Няколко болнични епикризи потвърждават съмненията за умишлена интоксикация. Личният лекар на семейството обаче е категорична, че детето не е тровено с лекарства.

 

Районна прокуратура в Ихтиман е образувала досъдебно производство по случая със съмнения за умишлено причиняване на средна телесна повреда, което би могло да затраши жиявотна детето. Разпородено е извеждане на детето от семейството.

 

"Ако ми вземат детето, взимам една туба бензин и се паля”, заплаши бащата на момиченцето.

 

Личният лекар на семейството също е категорична, че детето не е тровено с лекарства.
Районна прокуратура –Ихтиман е образувала досъдебно производство по случа със съмнения за умишлено причиняване на средна телесна повреда. което би могло да застраши живота на детето.  Разпоредено е извеждане на детето от семейството.


С прокурорско разпореждане детето е изведено от семейството и е настанено при роднини докато тече разследването. Ако бъде доказана вина на някой от родителите наказанието е от 3 до 7 години затвор.


Още подробности гледайте утре в „Здравей, България”.


Репортер: Тина Ивайлова