Пациентите вече ще се транспортират до най-близката болница

Новият здравен министър Мирослав Ненков спря обществени поръчки за 30 милиона лева. Здравното министерство е спряло обществени поръчки, стартирани по времето на предишния кабинет. Основанието за това са открити нередности след извършената преди няколко дни ревизия. Един от примерите е поръчка на стойност 5 милиона лева за ремонт на спешни отделения в страната. Оказва се, че те се намират в общинските болници и затова здравното министерство няма право да извършва подобни ремонти.

Още по темата

 

Междувременно отпада и районирането на Бърза помощ в София. Пациентите вече ще се транспортират до най-близката болница. Районирането на инвазивните кардиологии също ще отпадне. В същото време старият директор на Спешния център Георги Гелев отново пое поста

 

Няма спешен медицински екип, който да не е кръжал из София, за да намери болница, която да приеме пациента. С премахването на районирането болният ще бъде транспортиран до най-близкото болнично заведение.
  

От спешното отделение в Александровска болница също са били отпращани пациентите. Най-честата причина за отказ била липсата на легла

 

По думите на здравния министър оттук нататък ще има много по-добра координация между спешната помощ и лечебните заведения, които по план своевременно трябва да подават информация къде има свободни легла.