Честванията са под егидата на президента Росен Плевнелиев

Служебното правителство ще направи всичко необходимо да осигури финансови средства за честванията на 137-годишнината от Шипченските боеве, се казва в съобщение на правителствената пресслужба.

 

Честванията на 23 август ще преминат и тази година под егидата на президента Росен Плевнелиев, отбелязва БГНЕС. "Кулминацията им е повод за много българи да се обединят около родолюбива кауза и да си припомнят, че предшествениците ни, единни и самоотвержени, са заслужили свободата на България", се казва в съобщението на Министерския съвет.  

 

От служебния кабинет припомнят, че със свое решение от 20 август правителството вече осигури охраната на Музея „Шипка-Бузлуджа”, която ще бъде осъществявана за сметка на МВР. Преди десетина дни част от експозицията в Паметника на свободата на връх Шипка беше обрана.

 

Обещанието на кабинета на Георги Близнашки идва, след като стана ясно, че не достигат 20 хил. лева за финансиране на честванията на историческия връх. Искане за отпускане на сумата било внесено на 30 юли, но останало неразгледано от правителството тогава.