Вече трета година Министерство на културата не успява да усвои 16 млн. лева за опазването им

Вече трета година Министерство на културата не успява да усвои 16 млн. лева, одобрени за осъществяването на проекта „Старинна Сердика” в центъра на София, и разкопките под Ларгото се рушат.

 

След масовата еуфория през 2012 г. нещата започнаха с много силен старт, с намиране на европейско финансиране около 16 млн. лева, за това центъра на София да придобие един максимално добър европейски вид с представяне на археологическото наследство на града”, каза заместник-кметът на София д-р Тодор Чобанов.

 

Тези 16 милиона обаче, така и не били усвоени от Министерство на културата поради провал с обществените поръчки. „Не мога да коментирам, защото наистина не следим тези поръчки, те не се провеждат при нас и е редно да се попитат колегите”, заяви Чобанов.

 

Това, което е сигурно обаче е, че обществената поръчка била провалена за трети път. Другото сигурно нещо е, че разкопките вече навлизат в предаварийно състояние.

 

„След като се престояли 2000 години в земята и се извадят отново, тези древни зидове строени преди много векове започват постепенно да се разпадат. Трябва да бъдат обработени със съответните материали, да се пренаредят на места плочите, да се добавят липсващи елементи”, категоричен бе заместник-кметът на София.

 

Дъждовете и подпочвените води са следващият голям проблем. За да бъдат предпазени, разкопките били покрити единствено с... найлон. Вече трета година обаче найлонът не е бил подменян, а в жилищата на предците ни се настанили новодомци. „В пика на първата голяма бежанска вълна от Сирия имаше опит на група бежанци да се настаняват на археологическия хоризонт, коментира д-р Чобанов.

 

Общината поставила видеонаблюдение и денонощна охрана за собствена сметка. Разкопките обаче са държавна собственост.