Най-малко 90 сгради в Напа, където живеят 77 000 души, са обявени за опасни

Земетресението, което разлюля Северна Калифорния и рани близо 200 души, е причинило щети за близо 1 милиард долара. Сериозно е пострадала винената индустрия, с която районът на Напа е прочут из целия свят.


Най-малко 90 сгради в Напа, където живеят 77 000 души, са обявени за опасни. Очаква се обаче броят им да нарасне, когато приключи проверката на всички сгради.


Земетресението стана в началото на гроздобера в Напа - район, където във винопроизводството осигурява хиляди работни места. След труса обаче мнозина от заетите в този сектор се заеха с отстраняване на щетите.


„Засега нямаме още точна сметка за загубите, но ще бъдат в порядъка на милиони”, коментира винопроизводителят Карен Фонтанела.


В много от избите виното буквално изтича в каналите. На други места складираните бъчви от предишни реколти са или повредени или представляват опасност за персонала.


„Виждате изпочупените бъчви… Не искам да отивам нататък, защото някоi от бъчвите са нестабилни и се клатят”, обяснява винопроизводителят Том Скинър.


Въпреки щетите обаче винарите в Напа са убедени, че са избегнали пълната катастрофа, тъй като по време на труса повечето вина от реколта 2013 вече са били бутилирани и изпратени за доставка, а гроздоберната кампания тепърва започва.


„Мисля, че и това ще преживеем. Казват, че, ако нещо не те убие, ще те направи по-силен. Хората в Напа са много жилави и съм сигурен, че ще продължим напред”, прогнозира търговецът на вино Раул Лопес.


Винарите в Напа гледат оптимистично на бъдещето, защото по всички личи, че 2014-а ще бъде страхотна реколта за цялата долина.


Повече по темата гледайте във видеото.