Общо 1552 души са загинали от тежката болест, над 3 хиляди са заразени

Броят на жертвите от разпространението на вируса Ебола в Западна Африка е достигнал 1552 души, а броят на заразените вече е 3069, съобщават световните информационни агенции, цитирани от БТА, като се позовава на данни на Световната здравна организация /СЗО/.

 

Организацията със седалище в Женева призна, че "разпространението на заразата продължава да набира скорост". Световната здравна организация (СЗО) се надява да спре разпространението на вируса Ебола за три месеца, но очаква над 20 000 души да се разболеят в настоящата епидемия. Само "много по-значими координирани международни действия" могат да спрат напредъка на болестта и да сложат край на най-голямата епидемия от нея в историята.

 

В новия си план за спиране на болестта СЗО допуска, че в много от силно засегнатите области действителният брой на случаите може да е два до четири пъти по-голям от обявеното. СЗО очаква болните да се увеличат 6 до 7 пъти през следващите месеци.

 

За да спре увеличаването на новите случаи на Ебола за три месеца СЗО се нуждае от 490 милиона долара (371 милиона евро). Основната цел на организацията е да обърне тенденцията за нови случаи и нови заразени зони до три месеца, да спре предаването й в столиците и големите пристанищни градове, а за шест до девет месеца да прекрати всяко остатъчно заразяване.

 

Публикуваните днес от СЗО данни за болните и починалите от Ебола са към 26 август. Предишният брой - 2615 болни, от които 1427 починали, беше отчетен към 20 август. За шест дена епидемията е засегнала още 454 души и причинила смъртта на 125 болни. 40 процента от известните сега 3069 случая са от последните 21 дена, колкото е инкубационният период на болестта.

 

Средната смъртност от Ебола е 52%, като тя варира от 42% за Сиера Леоне до 66% в Гвинея. По броя на смъртни случаи на първо място е Либерия, където вирусът е покосил 694 души от 1378 болни. В Гвинея, където заразата започна да се разпространява от месец декември миналата година, от тежката форма на вирусната инфекция са починали 430 души при 648 случая. В Сиера Леоне с летален изход са завършили 422 случая от 1026 болни, а в Нигерия има 6 смъртни случая от 17 заразили се.