Такъв ангажимент се очаква и от другите в Алианса, обясни президентът в Брюксел

България ще се ангажира с ръст на средствата за финансиране на въоръжените сили от 1,33 на 1,5% от БВП през 2015 г., а след това, плавно и според възможностите – до 2% през 2020 г. Това стана ясно от коментар на президента Росен Плевнелиев в Брюксел във връзка с предстоящата Среща на върха на НАТО в Уелс през септември.

Още по темата

 

Такъв ангажимент се очаква да поемат и другите страни-членки на Северноатлантическия алианс. „Трябва да си даваме сметка, че не е коректно да режем военния бюджет и да очакваме някой друг да дойде да ни пази, когато стане трудно или критично. България също трябва да допринесе за стабилност и за сигурност чрез своите умения и възможности и да инвестира в тях”, подчерта Плевнелиев, съобщават от прессекретариата на държавния глава..

 

В Брюксел българският президент участва в срещата на държавните и правителствени ръководители, на която бяха избрани бъдещите титуляри на високопоставени постове в Евросъюза като председателя на Европейския съвет и върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността. Според Плевнелиев европейските лидери са постигнали пълен консенсус по кандидатурата на полския премиер Доналд Туск за председател на съвета.

 

Широко съгласие сред имало и по отношение на номинацията на Федерика Могерини за ръководител на европейската дипломация. Сред претендентите за тази позиция бе и българският еврокомисар Кристалина Георгиева. Според президента в самото начало на дебатите за високите постове в Еврокомисията и при началната подготовка относно състава й е трябвало по-решително да се работи и да се защити кандидатурата на Кристалина Георгиева.