Богати на калий са още картофът и белият фасул

Жените в менопауза трябва да ядат банани, защото те намаляват риска от инсулт, съветват учени, цитирани от вестник "Дейли мейл".

 

В продължение на 11 години специалистите провеждали проучване с участието на 90 137 жени на възраст от 50 до 79 години. Учените се интересували от влиянието на калия върху продължителността на живота, мозъчните заболявания и тяхното предотвратяване.

 

Известно е, че бананите са богати на калий. Те могат да намалят риска от инсулт с една четвърт. Световната здравна организация (СЗО) препоръчва жените да консумират дневно по 3 510 милиграма калий, като един банан съдържа 430 милиграма.

 

Средната консумация на калии при жените, участвали в прочуването, не бил препоръчваният от СЗО таван, но все пак била висока - 2 611 грама дневно. Онези от тях, които поемали най-много калий, имали 12% по-малко инсулти и 16% по-малко исхемични инсулти в сравнение с жените, консумирали най-малко калий.

 

Сред жените пък, които нямали високо кръвно и поемали най-много калий, рискът от исхемичен инсулт бил с 27% по-малък, а от всички видове инсулт – с 21 на сто. Освен това преждевременната смърт застигала с 10% по-малко жените от групата на активно консумиращи калий.

 

Следва обаче една интересна закономерност. Жените с високо кръвно, които поемали най-много калий, били с намален риск от смъртност. Калият обаче изобщо не намалявал риска от инсулта.

 

Освен бананите богати на калий са картофът и белият фасул. Следва обаче да се помни, че излишъкът от калий е опасен за сърцето.