Полетите ще се провеждат с изтребители МиГ-21 "Lancer" и самолет C-27J "Spartan" и Миг-29

Съвместно българо-румънско учение "BLUE BRIDGE 2014" с участието на сили и средства от Военновъздушните сили на двете страни започва през септември. Учението се провежда на основание на подписаното Техническо споразумение между Министерството на отбраната на Република България и Министерството на националната отбрана на Румъния, съобщават от Митистерството на отбраната.

 

"BLUE BRIDGE 2014" ще се проведе в две фази през месеците септември и октомври във въздушните пространства на двете страни. Ще бъдат отработени елементи по съвместното изпълнение на процедурите на Air Policing в случай на отвлечено или съмнително въздухоплавателно средство, заплашващо стратегически обекти или обекти с особена важност в близост до общата ни граница.

 

Основната цел на учението е постигане на по-добра координация и оперативна съвместимост между Военновъздушните сили на България и Румъния при провеждането на презгранични операции за контрол на въздухоплаването и охраната на въздушното пространство. То допринася и за повишаване на теоретичната, тактико-специалната и летателната подготовка на личния състав от формированията на ВВС и готовността му за участие в съвместни операции.

 

Полетите ще се провеждат с изтребители МиГ-21 "Lancer" и военнотранспортен самолет C-27J "Spartan" от румънските ВВС и Миг-29 и C-27J "Spartan" от българска страна.