31 разбунтували се народни представители са се въздържали в знак на протест

Левоцентристкото правителство във Франция на премиера социалист Манюел Валс получи днес вот на доверие в парламента след рокадата в кабинета, предадоха Ройтерс и Франс прес, цитирани от БТА.


Народното събрание гласува вот на доверие на променения екип на Валс с 269 гласа "за" при 244 "против". Това означава, че правителството не е било подкрепено от всички, общо 280 депутати от социалистическата партия в 577-членната долна камара на френския парламент.


31 разбунтували се народни представители са се въздържали в знак на протест срещу либералния завой на кабинета според източник от Народното събрание.


По-рано се появиха прогнози, че около 30 редови депутати социалисти може да се въздържат при вота на доверие в знак на протест срещу плановете на премиера да съкрати държавните разходи с 50 милиарда евро през следващите три години и едновременно с това да понижи данъците за бизнеса.


За сравнение, първото правителство на Валс получи вот на доверие с 306 гласа "за" през април.


В реч за своята политика преди гласуването, френският премиер заяви, че скъпоструващият социален модел в страната трябва да бъде реформиран, но запазен.


"Ще бъда на висотата на оказаното ми доверие", увери Валс след вота.