По традиция честванията започнаха рано сутринта в църквата "Св. 40 мъченици" във Велико Търново

На този ден през 1908 година с манифест във Велико Търново княз Фердинанд І обявява независимостта на България. В цялата страна се отбелязва празникът с различни прояви. Кулминацията на тържествата е в старата столица. 

 

По традиция честванията започнаха рано сутринта в църквата "Св. 40 мъченици" с камбанен звън. С акта на княз Фердинанд се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя и Княжество България става независима държава. Десетки жители и гости се събраха в двора на църквата, за да отбележат празника.

 

И както преди 106 години, празничното шествие извървя пътя от църквата до двореца на хълма Царевец, където с тържествен военен ритуал беше издигнат националния флаг.

 

В 12.30 часа ще се състои шоу спектакъла на военните оркестри на площад „Майка България”, а точно в 17.00 часа ще започне голямото търновско хоро от Община Велико Търново до площад „Цар Асен І”.

 

В 19.30 часа пък жителите и гостите на града ще се насладят на тържествената заря на площада. В 20.15 часа ще започне аудио-визуалния спектакъл „Звук и светлина”. 

 

Подробности за празничния ден очаквайте в централната емисия Новини в 19.00 часа.