Към коалицията срещу „Ислямска държава” вероятно ще се присъедини и Великобритания

12 петролни рафинерии в Сирия са били унищожени по време на третата нощ съюзнически бомбардировки срещу групировката „Ислямска държава”. Съоръженията носели печалба на джихадистите от 2 милиона всеки ден, съобщи Пентагона.


„Ислямска държава” контролира повече от половината петролни полета в Сирия, които й носят печалба между 1 и 5 милиона долара дневно.


Целта на въздушните удари била унищожаването на рафинерии, чиито петрол се продава на черния пазар, за да се финансира групировката.


Към коалицията срещу „Ислямска държава” вероятно ще се присъедини и Великобритания. Премиерът Дейвид Камерън свиква в петък извънредно заседанина Камарата на общините, за да бъде обсъдено участието на британската бойна авиация във въздушните удари.


Съветът за сигурност на ООН получи ясно искане от иракското правителство за подкрепа на военните му действия срещу Ислямска държава. Така вече имаме ясна основа в международното право за действия и ние трябва да действаме в наш собствен национален интерес, за да защитим нашия народ и общество”, обясни министър-председателят на Великобритания Дейвид Камерън.


Франция, която участва във въздушните удари в Ирак, също намекна, че е възможно да се включи и операцията в Сирия. Но само 24 часа след като алжирска групировка, свързана с „Ислямска държава” обезглави френски турист, изглежда Париж втърди позицията си.


„Вече имаме важни задачи в Ирак и ще видим в близките дни как ще се развие ситуацията. Но, да въпросът ще бъде обсъждан”, твърди министър на отбраната на Франция Жан-Ив льо Дриан.


От днес Франция затяга и мерките за сигурност на обществените места и в транспорта заради заплахата от ислямистите, съобщи Елисейският дворец.