Оказва се, че една от ваксините е на привършване, а доставката на нова се бави

Новородените може да останат без задължителните ваксини заради бюрокрация. За това предупредиха от здравното министерство. Оказва се, че една от ваксините е на привършване, а доставката на нова се бави. 

 

Бебетата, родени след 1 юни тази година, трябваше да бъдат имунизирани с новата шествалентна ваксина. Заради провален обществен търг Министерството на здравеопазването така и не успя да купи препарата.

 

Липсата му принуди много родители да отложат имунизацията на своите бебета или да прибегнат до алтернатива, а именно четиривалентна ваксина, плюс такава за хепатит.

 

Близо два месеца малките пациенти на д-р Арнаудска чакат за имунизация с новата шествалентна ваксина. Тъй като нея я няма в България, притеснени родители, започват да я търсят в чужбина

 

Шествалентната ваксина не е включена в позитивния лекарствен списък, което означава, че държавата няма как да я купи. За лекарите четиривалентната ваксина не е най-добрият вариант за новородените.

 

За да се реши проблема с недостига на препарати, здравното министерство вече работи по промени в имунизационния календар. Според здравния министър кризата с ваксините би могла да бъде избегната, ако договорите се сключват в дългосрочен период.