По-нататъшното разработване на находището обаче вероятно ще бъде проблематично

Водещата руска петролна компания „Роснефт” заяви днес, че е открила нефтени залежи съвместно с американската корпорация „Ексън мобил” в крайбрежно находище в Арктика, информира Ройтерс, цитирана от БТА.


По-нататъшното разработване на находището обаче вероятно ще бъде проблематично, тъй като големите международни петролни фирми трябва да съкратят дейността си в Русия заради западните санкции във връзка с кризата в Украйна. „Роснефт” и нейният президент Игор Сечин попаднаха сред санкционираните лица.

 

Наказателните мерки, наложени от Европейския съюз и САЩ, на практика замразяват достъпа на руски компании до чуждестранни технологии и забраняват на западните фирми да влизат в сътрудничество в Арктика, а също да участват в проучвания и дълбоководни сондажи.


„Роснефт” каза, че заедно с „Ексън мобил” успешно са завършили сондажите в кладенеца „Университетская-1” в Карско море.


„Беше добит първият нефт. Той е учудващ пример за лек нефт, който въз основа на резултатите от извършения анализ е сравним със сибирския лек нефт”, каза Сечин. По думите му „Роснефт” иска да кръсти находището „Победа”.


Още не е ясно дали от кладенеца може да бъдат добивани търговски количества петрол. Според „Роснефт” данните ще бъдат анализирани и едва тогава може да се направи извод за наличните залежи.


Смята се, че залежите в Карската нефтена провинция са сравними с тези в Саудитска Арабия.


През 2011 г. „Роснефт” и „Ексън мобил” подписаха споразумение на стойност 3,2 милиарда долара за разработване на залежите в района.