2,4 милиона лева струват новите 600 електронни информационни табла в столицата

2,4 милиона лева струват новите 600 електронни информационни табла по спирките в София. Оказва се обаче, че чисто новите съоръжения вече дават дефекти, а някои дори не работят. 

 

Старите ръждясали табла, които често не работят, са заменени с нови. В реално време те показват кога пристига превозното средство, има ли закъснения или промяна на маршрута. 

 

Информационните табла ще пестят ток и ще светят с различна яркост в зависимост от това дали е ден, или нощ. Там, където няма близък източник на ток, таблата се захранват от соларни батерии. Дали липсата на слънце и лошото време ще спира таблата не става ясно.

 

Зрители на Нова телевизия сигнализираха, че на много места новите табла вече не работят. Проблемът се дължал на синхронизирането на софтуера на системата, поясниха от Столичната община.

 

Други хора пък се оплакаха, че има открити кабели, стърчащи с по 5-6 сантиметра необезопасени болтове. При по-силен вятър закрепеният към винкел стълб можел да не издържи.

 

600-те табла са поставени след конкурс с един кандидат на стойност приблизително 2,4 милиона лева за 600 табла - или по 4000 лева всяко.