Наш екип се потопи в обаянието на Делфи

Ако се чудите къде е центърът на Вселената, то отговорът е ясен! В Делфи, Гърция
 
Според легендата Зевс изпратил от различни краища на Земята два орела, за да се определи центърът на света, свещено място, където има ред сред хаоса. Орлите се срещнали в Делфи. Зевс изпратил гръм, който ги изпепелил. Прахът им паднал на земята и се превърнал в камък – омфала /на гръцки „пъпа”/.
 
Освен център на Вселената, Делфи е и центърът на всички отговори. Именно там се намира и Делфийският оракул - един от най-важните оракули в античния свят, който правел своите предсказания и пророкувания по всички важни държавни и лични въпроси при храма на Аполон, построен на склона на планината Парнас. Според древногръцката митология храмът бил построен от самия Аполон в чест на победата му над чудовището Питон, а неговата жрица се наричала Пития. Преди всяко пророчество Пития се измивала в Касталския извор, слагала златотъкана дреха, разпускала косите си, слагала лавров венец на главата си, пиела вода от свещения извор, запалвала лаврови клончета, сядала на висок трикрак стол и вдишайки изпаренията, правела своите предсказания. Вследствие на всичко това, тя изпадала в наркотичен екстаз. Затова и повечето от фразите и думите й били са неразбираеми брътвежи, които жреците записвали и след края на ритуала тълкували. 
 
С това митичното обаяние около Делфи не свършва. "Познай себе си!" - това бил надписът, който посрещал хората на входа на храма на бог Аполон. Трудно е да се каже кой за пръв път е отправил този призив, някои смятат, че това е Талес, други – Хераклит, но в ранните векове влиянието на Оракула на Делфи е било толкова голямо, че няма война, която да е започвала без владетелят да се е допитал до жрицата. Ето защо и много хора в желанието си за себепознание са идвали тук, за да разберат от Пития повече за своето бъдеще. Светилището е най-почитаното прорицалище в древността в цялото Средиземноморие. 
 
А ако се чудите откъде идва името на градчето - пак според гръцката митология бог Аполон се появил там под формата на делфин.
 
Потопете се в атмосферата на Делфи и вие със снимките по-долу.