Пастори от цялата страна ни поискаха пари, за да склонят над 2000 вярващи да гласуват за определена партия

Скандална търговия с вот в храма. Четири дни преди изборите - Нова телевизия с нови разкрития за купуване на гласове. 

 

Представяйки се за партиен функционер, репортер на Нова влезе в една от най-големите евангелистки църкви у нас и получи оферта за платена пропаганда. Пастори от цялата страна ни поискаха пари, за да склонят над 7000 вярващи да гласуват за определена партия. Разкрихме схема за търговия с гласове, използвана от реални партии в предизборната надпревара. 

 

Свързваме се с Александър Тодоров, по прякор Сашо Хлебаро – известен в Самоков като старейшина на пасторите на протестантски църкви в ромските махали на софийска област. Общински съветник в Самоков. 

 

Няколко дни по-късно се срещаме със седем добре облечени божи служители на куп -  от различни  църкви в ромски махали, обединени под шапката на евалнгелското движение.  

 

Правим трета среща - този път в Перущица, където ни канят, за да се уверим как ще склонят вярващите да гласуват. 

 

Даваме на пастора напечатани няколко реда, които да повтори пред вярващите християни евангелисти. Пастор Салчо взима листа с текста и обещава, като проповядва да се придържа към смисъла му. Така и прави. И представя на християните нашия функционер.

 

След проповедта се уговарят подробностите. Първо пасторите казват, че за услугата искат различни дарения за църквите, но накрая отварят дума за пари - около 50 000 лв. за осигуряване на над 7000 гласа в 140 църкви в страната. На среща на другия ден в София, Хлебаро уточнява, че иска парите на два пъти. 

 

Откъс от разследването на Нова може да гледате във видеото.

 

Oще за скандала очаквайте утре в „Здравей, България”.

 

За да не влияем на предизборната кампания в последните дни преди вота, в репортажа умишлено бяха скрити имената на партиите, които според пасторите, са ползвали услугите им. Маските падат в неделя в изборното студио на Нова - Новите 240.