Пастори от цялата страна искат около 50 000 лева за осигуряване на над 7000 гласа в страната

Разследване на Нова телевизия разкри поредната схема за купуване на вот. Този път става въпрос за търговия с гласове в храм.

 

Репортерът Марин Николов влезе под прикритие в една от най-големите евангелистки църкви у нас. Представяйки се за партиен функционер, той получи оферта за платена пропаганда по време на проповед. Пастори от цялата страна искат пари, за да склонят над 7000 вярващи да гласуват за определена партия. 

Още по темата

 

Най-напред екипът на Нова се свърза с Александър Тодоров, по прякор Сашо Хлебаря, известен в Самоков като старейшина на пасторите на протестантски църкви в ромските махали на Софийска област. Общински съветник е в Самоков.

 

Дни по-късно той осъществява среща с още шест добре облечени божи служители от различни църкви в ромски махали, обединени под шапката на евангелското движение. Предстои трета среща, този път в Перущица, където екипът е поканен, за да види как ще склонят вярващите да гласуват. 

 

Екипът дава на пастора напечатани няколко реда, които да повтори пред вярващите християни евангелисти, а именно: "В неделя сме на избори и Бог ще ни посочи правилния път, правилната партия, която ще ни даде по-добър живот. Радвайте се, вече знаем за кого да гласуваме! Гласувайте за нашата нова партия и ще ви се помогне! Дайте гласа си и ще ви се даде!”

 

Пасторът взима текста и обещава, като проповядва да се придържа към смисъла му. Така и прави. След проповедта се уговарят подробностите. Първо пасторите казват, че за услугата искат различни дарения за църквите, но накрая отварят дума и за пари – около 50 000 лева за осигуряване на над 7000 гласа в страната - общо около 140 църкви. На среща на другия ден в София Хлебаря уточнява, че иска парите на два пъти.

 

След като екипът на Нова телевизия се разкри пред Александър Тодоров, той отказа да коментира каквото и да било пред камерата и избяга. Отрече всичко казано преди това.

 

Право на отговор в "Здравей, България" поискаха групата "Християни на протест". Те изпратиха отворено писмо във връзка със схемата, която по думите им петни имиджа на евангелските църкви в страната: „Ние вярващите, обединени от мнозинството евангелски общности, изразяваме своята загриженост за излезлите сигнали в медиите за евангелски пастири, продаващи гласовете на църковните си общности за предстоящите избори. Осъждаме всякакви подобни действия и се разграничаваме категорично от тях, като заявяваме, че се надяваме виновните да бъдат наказани с пълната сила на закона”.

 

По-късно през деня отворено писмо изпратиха и от център "Живот в слава" като представители на християнската ромска общност в Стара Загора. В него те изразяват възмущението си и също се разграничават от описаната схема. Те осъждат действията на ромските пастори и настояват правосъдните органи да се самосезират и да арестуват съответните лица, „като приложат цялата строгост на закона”. Призовават прокуратурата да направи подробно разследване относно тяхната дейност и дали вече не участват в някоя корупционна схема с други духовни водачи за предстоящите парламентарни избори.