Бай Данчо сподели няколко ценни рецепти за зрителите на Нова телевизия

Смрадликата е силна противовъзпалителна и кръвоспираща билка. Тя може да се приема както външно, така и вътрешно.


„Листата се берат наесен. Добре е те да са зелени, като се избягват червените. Беритбата започва, когато растението прецъфти, тъй като тогава листата стават по-твърди. Добре е листата да се събират сутрин, когато вече няма роса”, обясни за „На кафе” билкарят Бай Данчо. Смрадликата се суши при 50 градуса температура.


Обикновено се ползват листата на смрадликата, но в някои случаи се употребяват и корените.
Ето и рецептата, която Бай Данчо даде специално за зрителите на Нова телевизия: в половин литър вода се слага една супена лъжица от смрадликата. Пет минути, след като заври, се сваля от огъня. Отварата се пие три пъти дневно преди хранене.


„Това е най-добрият природен дезинфектант”, добави Бай Данчо и сподели още една рецепта, която се прилага при лечение на венците и зъбобол: 100 грама от билката се варят в 2 литра вода. Към водата се прибавят още листа от билката камшик и листа от дрян. След като бъде свалена от огъня, се слага сол и нишадър. Готовото количество течност е готово за жабурене на устната кухина. Благодарение на тази отвара се стягат венците.


Втора част на разговораРецепта при диарии и улцерозен колит: 500 мл вода една стиска от билката паричка, ври 3 минути и се добавя 1 супена лъжица от смрадликата. Ври още две минути. Изслива, прецежда се и се консумира 20 минути преди хранене.


При язва: 1 стрък смрадлика (около 5-6 листа) ври в около 250-300 мл вода, докато пожълтее, за 1-2 минути. Охлажда се и се прецежда. Дозировка за пиене – количеството се разделя на три пъти по 100 мл и се пие 40 дни или се пие толкова дни в годината, на колкото е пациентът без да спира. След това обаче отварата не се прилага. При консумиране, особено за вечерните дози, може да се добавя по 20 мл ракия.


При кулпит на шийката на матката: в 1 литър се слагат да заврят 5 гр листа и се изчаква да поизври до 2-3 мин. С отварата се правят промивки.


При акне се правят компреси, както и запарка. Рецептата: 100 гр смрадлика завират в 1 литър вода. След изстиване на течността се правят компреси върху лицето.


Повече по темата гледайте във видеото.