Изборите са най-оспорваните, които Бразилия е провеждала от десетилетия

Балотаж на президентските избори в Бразилия - президентът Дилма Русеф и сенаторът Аесио Невес ще определят победителя във втори тур. Русеф взе малко под 42% от гласовете. Невес се нареди втори с 34%. 
     
Изборите са най-оспорваните, които страната е провеждала от десетилетия. След кампания, която мина през смъртта на един от кандидатите и голям срив в подкрепата за друг, резултатите са такива, каквито бяха прогнозирани преди няколко месеца. На балотажа отиват кандидатите на двете партии, които управляват Бразилия в последните 20 години. 
 
Считаната доскоро за основен конкурент на Дилма Русеф - еколожката Марина Силва, получи едва 21 процента от вота и отпада от надпреварата. Формациите издигнали Силва все още не са обявили кого ще подкрепят на втория тур. От това до голяма степен зависи дали Аесио Невес има шанс да победи Русев на втория тур.
 
Балотажът е след три седмици. Въпреки икономическите трудности Дилма Русеф се счита за фаворит, най-вече заради популярността й сред бедните прослойки. За разлика от нея Невес говори за интересите на бизнеса, иска либерализация на пазара и по-малко федерално правителство с ограничена власт.