38-годишният Шарл Мишел ще бъде следващият премиер на страната

Новото федерално правителство на Белгия ще положи клетва в събота, съобщават от пресслужбата на крал Филип, цитирани от БТА.


Тази сутрин носителят на проучвателния мандат Шарл Мишел (38 г.), който ще бъде следващият белгийски министър-председател, докладва за успеха на мисията си пред държавния глава. В следващите дни предстои изготвянето на пълния списък на състава на правителството. Мишел ще бъде най-младият белгийски премиер.


Преговорите по обособяването на новата управляваща коалиция продължиха близо пет месеца и завършиха снощи след 29-часово заседание. Постигнатото коалиционно споразумение следва да бъде утвърдено до петък от събрания на четирите партии, които влизат в изпълнителната власт.


След като положи клетва, новото правителство ще се яви пред Федералния парламент идния вторник, където ще представи своята управленска програма. По предварителни данни програмата предвижда спестяването на 12 милиарда евро, за да може бюджетът да бъде балансиран през 2018 година.

 

Общо 70% от спестените разходи ще бъдат свързани с ограничаването на разноските в системата на здравеопазването и задържане на автоматичното повишаване на доходите. За увеличаването на приходите се предвижда въвеждане на по-високи акцизи и облагане на някои борсови операции. Предвижда се намаляване с 25 процента на обществените разходи и на данъците на физическите лица.