Според доклад на комисията страната изпълнява политическите критерии за напредък

Европейската комисия даде официално шеста поредна препоръка за Република Македония да започне преговорите за членство в ЕС, информира БГНЕС.

 

В доклада за напредъка на страната в евроинтеграцията ЕК пише, че страната изпълнява политическите критерии за напредък в процеса на присъединяване. Тя повтаря, че тъй като мониторинговият процес и дискусиите със Съвета на ЕС за създаване на преговорна рамка се развиват, би се създал необходимият импулс за намиране на компромисно и взаимно приемливо решение на въпроса за името, дори преди започването на официалните преговори.

 

Докладът за напредъка на Република Македония е част от Пакета за разширяване за 2014 г., одобрен днес от ЕК. В него комисията стига до извода, че процесът на присъединяване е в задънена улица, но страната продължава в задоволителна степен да изпълнява политическите критерии за членство в ЕС.

 

"Еврокомисията за шеста поредна година препоръчва, че трябва да започнат преговорите за членство, но съжалява за направените стъпки назад от миналата година", се посочва в новата препоръка за Македония.

 

По отношение на политическите критерии ЕК отбелязва, че Република Македония продължава в достатъчна степен да изпълнява политическите критерии за членство в ЕС. В доклада се посочва, че страната има завършен дял от реформите в съдебната система.

 

Съществува притеснение за разделение в политическата култура, която е отговорност на правителство и опозицията, които трябва да осигурят политическия дебат предимно в парламента. Съществува притеснение за политизиране на държавните институции и контрола върху медиите, включително и по отношение на изборите, както посочват от страна на ОССЕ.

 

Брюксел твърди, че фокусът на реформите в Македония трябва да бъде върху тези въпроси, както и върху самостоятелност на съдебната система, с цел тя да може да се справи с проблема с избирателното правосъдие.

 

Проблемът с името продължава да влияе на отношенията с Гърция. Поддържането на добросъседски отношения, включвайки компромисно и взаимно приемливо решение за името под егидата на ООН, остава от съществено значение, препоръчват от ЕК.

 

По отношение на икономическите критерии посочват, че икономическото укрепване е продължило през 2013 г. и финансовата стабилност се е задържала. Но въпреки това, безработицата, особено при младите, остава много висока. Въпреки това в доклада се отбелязва, че фискалната дисциплина, както и прозрачността, са се влошили. Страната напредва добре, но трябва да се постигне и по-нататъшен напредък за създаване на функционална пазарна икономика.

 

В заключенията и препоръките от Пакета за разширяване за 2014 г. на Еврокомисията, за Македония се посочва, че процесът на евроинтеграция е в "задъдена улица". Неизпълнението на препоръката на ЕК означава, че все още не са отворени преговорите. Все пак от ЕК допълват, че в същото време неуспехът на македонското правителство да направи достатъчно по-голяма част от ключовите въпроси е затруднило реформите и напредъка в някои области.

 

В заключението е посочено, че остава от съществено значение да се предприемат значителни стъпки за решаване на въпроса с името с Гърция. Неуспехът на страните да постигнат компромис след 19 години преговори под егидата на ООН има директно и изключително отрицателно влияние към европейските стремежи на Македония.

 

Комисията остава ангажирана да помогне на страната, включително и чрез срещи на високо ниво с цел разрешаване на всички нужни реформи, свързани с ЕС, така че да се постигне цялостен потенциал в отношенията, гласи краят на официалния доклад на Брюксел.

 

Добросъседските отношения и регионалното сътрудничество са от съществено значение. Нужни са постоянни усилия за решаване на двустранните проблеми, а преминаването през миналото и наследството е от съществено значение по отношение на историята на този регион, който неотдавна беше разтърсен от конфликти.

 

По отношение на укрепването на икономическата политика и конкурентността на страните се посочва, че за страните от западния Балкан комисията предвижда подготовка на национални програми за икономически реформи в две части.

 

Първата част ще се състои от подобрение на съществуващата икономическата и фискална програма на кандидатите, което ще постави основите на средносрочна макроикономическа и фискална политическа рамка с по-голям фокус върху оценка на външната устойчивост и пречките за растеж.

 

Втората част ще покрива структурните реформи, подобряване на конкурентността и икономическия растеж, както и инвестициите в инфраструктурата. Третия стълб ще засяга реформите в публичната администрация, като се посочва, че публичният сектор остава политизиран. "Двустранните въпроси трябва да бъдат разрешени възможно най-скоро", посочва Комисията в доклада, допълвайки, че е нужно балканските страни да си сътрудничат.