Няма да вдигат неправилно паркирали, ако не пречат

„Паяците” в София няма да вдигат неправилно спрелите автомобили от следващия месец. Това предвижда новата наредба за паркирането в столицата.

 

За да избегнат срещата с паяк, шофьорите не трябва да спрели така, че да пречат на движението.  От 3 ноември в София няма да се вдигат коли, паркирали по градинки, паркове и тротоари. Вместо това са предвидени санкции на място.Онези, които са паркирали на тротоар без да оставят място за пешеходците или пък онези, решили да спрат в зелени площи ще отнесат само фиш с глоба от 20 до 50 лева. "Или вървим към посока ред от типа на Германия или Дания, или другия вариант е Кайро, всеки намира място, паркира, където намери и не спазва никакви правила", коментира Зафир Зарков, заместник-председателят на столичната общинска транспортна комисия.  

 

 

Санкциите ще налагат общинските полицаи. Сега действащите са само 6. Ако наредбата влезе в сила, не е ясно как ще се справят. „Така или иначе се предвижда броят им да нарасне", коментира Зарков.  Ако нарушителят не се появи колата ще бъде снимана, а наказателното постановление ще бъде изпращано като честитка на домашния адрес.

 

На ден в столицата работят едва 10 коли за репатриране. Те обикалят единствено оживените кръстовища и спирки на градския транспорт и едва смогват.  Така всички нарушители извън обсегът им остават ненаказани.

 

 „Паяците няма как да изчезнат напълно. Те ще действат в зоните за платено паркиране. Те остават и за спешни случаи от типа на паркирал автомобил върху релсите на трамвая”, обясни Зарков. Заради жалби на граждани се добавя и възможността да се получи стикер за локално платено паркиране. „Това ще важи за гражданите по настоящ адрес, а не както е до момента по постоянен”, уточни Зарков. 

 

Предвиждат се и безплатни талони за краткотрайно паркиране до 10-минути в синя и зелена зона. Ще влязат ли новите правила зависи от решението на столичния общински съвет, който се събира в четвъртък.