Кадровиците на Темида са приели решението в сряда без дебат при пълна секретност

Членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) и редовите магистрати ще посрещнат празниците с бонус върху основната заплата в размер на 34.28%, информира Mediapool. Това са между 450 и 1200 лева на магистрат в зависимост от позицията му в системата. На фона на тежките скандали и критики от ЕС за "гнилите ябълки" в българското правораздаване, членовете на ВСС са си гласували да получат по 1050 лева за Коледа.

 

Кадровиците на Темида са приели решението в сряда без дебат при пълна секретност. Пари няма да получат само магистратите, които изтърпяват дисциплинарни наказания. Стандартно парите се отпускат на магистратите за поощряване за добре свършената работа през годината.

 

Решението на ВСС буди недоумение не само заради тежките скандали, които раздират съдебната власт, но и заради неспирните оплаквания от хроничен недостиг на средства и искания към правителството за увеличение на бюджета. Оказва се, че няма пари за ток, вода и парно, но всяка година някак се намират пари за бонуси.

 

По информация на Mediapool цялото финансиране за бонусите е в размер на 6.3 милиона лева. Парите са осигурени частично от последния трансфер на правителството по сметките на съдебната власт за покриване на битовите разходи. Другата част са набавени от неизползваните от ВСС пари за инвестиции в магистратурата.