До момента отстраняването на щетите е струвало 5,5 милиона лева

 

Шест месеца след наводнението в „Аспарухово”, при което загинаха 14 души, кварталът все още не е възстановен. До момента отстраняването на щетите е струвало 5,5 милиона лева. 

 

Водата от дерето на улица „Горна студена” уби 14 души, сред които и 4 деца. Там все още има къщи, които тънат в разруха. Новината, че започва ремонт на дерето ще накара хората да спят по-спокойно.

 

Пламенка Ненова не иска да си спомня за ужаса, който преживява на 19 юни. Тогава като по чудо тя и съпругът й се измъкват на косъм от смъртта. 

 

Най-важният ремонт предстои. Деретата на улиците „Горна студена“ и „Моряшка“ ще бъдат превърнати в модерни съоръжения.

 

„Абсолютно цялостно ново изграждане на охранително съоръжение по тези две улици в „Аспарухово”, където всъщност при този обилен валеж видяхме какви огромни количества вода преминаха“, обясни кметът на Варна Иван Портних.

 

Парите, с които ще се ремонтират деретата в „Аспарухово”, бяха отпуснати преди дни от Европейския парламент. Сумата от 10,5 милиона евро ще бъде разпределена между всички пострадали общини в България.

 

По проект деретата ще бъдат с бетонови корита, с достатъчна вместимост, за да поемат огромни количества вода и обезопасени. Подготовката на терените вече тече, а ремонтът започва до дни.

 

Репортер: Нивелина Няголова