В къщата ще бъдат настанени бебета, изоставени от родителите си в първите седмици от своя живот

Дадоха начало на строежа на къща за деца, лишени от родителска грижа. Символичната първа копка на къщата направиха Кристалина Георгиева, столичният кмет и Иванка Шалапатова, изпълнителен директор на фондация “За нашите деца”.

 

Детска къща ще подслони деца, лишени от родителска грижа и ще им предостави уютен временен дом в семейство, далеч от потискащата среда на социалните домове. Според статистиката страната ни е на първо място в Европа по брой изоставени бебета. В България всяка година около 2000 деца биват изоставени в институции, където живеят в изолация и самота. 

 

В къщата ще бъдат настанени бебета, изоставени от родителите си в първите седмици от своя живот. За тях ще се грижат истинско семейство и специалисти, които ще им осигурят индивидуално внимание според техните нужди. Детската къща е и шанс за по-бързото намиране на истински дом и семейство за бебетата. 

 

"Всяко българско дете ни е ценно. Трябва да правим всичко по силите ни, за да расте то здраво и щастливо, в сигурна и спокойна среда", коментира Кристалина Георгиева

 

"Столична община има последователна политика в грижата за хора в неравностойно  положение и особено за децата, лишени от родителска грижа. Застанахме зад тази кауза без колебание и се радваме, че своята подкрепа оказаха и други ключови партньори”, заяви от своя страна кметът Йорданка Фандъкова.

 

Детска къща ще бъде построена в близост до Центъра за обществена подкрепа „Св. София" в столицата, а строежът се очаква да бъде завършен към средата на 2015 г. Набирането на средства за осигуряване на всички необходими материали за успешното й финализиране продължава и през следващата година.