Организираните дърводобивни групи на дребно секат буквално навсякъде

 

Безмилостна, нагла, явна и повсеместна сеч цари из българските гори. Наша проверка показа, че за бракониерите почивен ден няма. Организираните дърводобивни групи секат буквално навсякъде.


Това са халетата на горското стопанство в Ботевград, където се намират коли, каруци и джипове, конфискувани при акциите на инспекторите срещу незаконната сеч.


Дървеният материал все още стои в тях, тъй като превозните средства се пазят като доказателства до прриключването на съдебните производства. А междувременно апашите бродят из горите постоянно. Ето на какво се натъкнахме само за час в планината.


Обикновено зимата е сезонът, когато гората успява да си почине от брадвите и резачките. Заради топлото време обаче за дървосекачите няма почивка дори и по празниците.


„Гледаме да има постоянно присъствие, за да можем да ограничим и сведем до минимум нарушенията. Има ги и може би се увеличават все повече”, обясни Цветомир Цеков – горски инспектор в ТП „ДГС-Ботевград”.


И действително. 15 минути след като се качихме в автомобила на горските инспектори от стопанството в Ботевград, идва сигнал за организирана група, която сече ударно в района на село Скравена. При вида на патрула, по-голямата част от групата потъва в гората. Някои не успяват да се измъкнат от капана.


„Няма да ви дам дървата, ако ще убийства да стават! – Искаш да кажеш, че няма да ти конфискуваме дървата ли? – Ще съжалявате после! – Ти заплашваш ли ни?”, каза Цецо.
Една каруца струва около 1000 лева, конят – два пъти повече, а резачката - 100 лева. Това разказва поредният нарушител.


„Добре де, колко ще изкараш от тези дърва? Ами 10-15 лева. – Има ли пазар? - Има, ама не е толкова много”, казва Радко.


Без да иска Радко признава, че от каруцата дървата отиват на пазара.


Около Ботевград бродят около 30 каруци. Грубата сметка показва, че ако правят по 2 курса, изсечената дървесина е 120 кубика на ден.


„По-голямата част от това тук е задържана дървесина. За да бъде реално конфискувана, трябва да минат наказателните постановления”, обяснява Иван Степанов – директор на ТП „ДГС-Ботевград”.


Ако сечта продължава със същата скорост, след 10 години от тази величествена гора ще остане само бодлив пущинак.


Законният дърводобив в горското стопанство в Ботевград е около 40 000 кубика годишно. Ако 30-те каруци правят по 120 кубика оборот на ден, всеки месец гората олеква с 3600 кубика. За 1 година това са над 40 000 кубика годишно.


Повече по темата гледайте във видеото.