Съветът ще разгледа резолюция за сроковете, в които ще бъде създадена държавата Палестина

Съветът за сигурност на ООН ще гласува в следващите часове проект за резолюция за сроковете, в които ще бъде създадена държавата Палестина. Заседанието е насрочено за полунощ българско време, съобщи ТАСС, цитиран от БГНЕС.

 

Най-вероятно приемането на резолюцията ще бъде осуетено, тъй като САЩ и Великобритания се обявиха срещу палестинското предложение за мир. По-рано днес Йордания представи на Съвета за сигурност на ООН черновата на предложение, изготвено от Палестинската автономия. САЩ бяха първата страна, която заяви, че няма да го подкрепи, тъй като то не е конструктивно и не отговаря на нуждите на Израел.

 

"Има известни трудности с текста, особено що се отнася до езика по отношение на сроковете, както и различен език за бежанците. Така че мисля, че ще имаме някои затруднения", коментира посланикът на Великобритания в ООН Марк Лиал Грант. Според дипломати Вашингтон няма да се поколебае да използва правото си на вето при евентуален вот, тъй като страната многократно е показвала, че не би приела резолюция преди изборите в Израел, които са през март.