Има опасности от заледяване, от АПИ препоръчват да караме внимателно по планинските пътища

 

„Голямото завръщане” от празничните пътувания започна. Зрител на Нова сигнализира за опасен участък на магистрала „Хемус” до прохода "Витиня", в който опасни висулки, дълги по над метър, висят над пътното платно. Ледената заплаха в тунел „Ечемишка” се простира на цял километър, но не само висулките създават предпоставки за катастрофи. Освен това на места пътната настилка също е силно заледена.

 

„След минималното затопляне започна частично снеготопене и в тунелите, в които има компроментирана хидроизолация се появяват такива висулки. Почистването им се извършва с автовишка, тази сутрин в 04:00 часа нашите екипи са се погрижили за тях. Продължаваме да следим цялата магистрала и четирите тунела по нея. Причината да има висулки там, а в другите тунели да няма, е че „Ечемишка” не е ремонтиран”, коментира инж. Георги Златев от АПИ.

 

„Според НИМХ към БАН се очакват силни ветрове в Северна България. Нашите екипи са на място и са готови да опесъчават пътищата против заледявания. Надяваме се да няма сериозни проблеми. Призовавам всички да карат внимателно, особено през старопланинските проходи и високопланинските пътища към зимните курорти”, допълни експертът.