Причината - забавяне в изплащането на средства от Агенцията за социално подпомагане

 

Вече 4 месеца инвалиди живеят без колички и слухови апарати. Причината - забавяне в изплащането на средства от Агенцията за социално подпомагане. Защо това се случва за пореден път и как се справя семейството на едно 19-годишно момиче, приковано за инвалидната количка?

 

Това е Лорина. Изглежда мъничка, но е на 19. 19 години, през които всеки ден води борба с тежка форма на церебрална парализа. Борба води и майка й Илияна. Нейната обаче, е с институциите.

 

Това, което Илияна си позволила да поиска било инвалидна количка за дъщеря си, просто защото такава й се полага по право всеки 5 години. След дълго чакане жената получила 300 лева. Извадила още 1200 от собствения си джоб.

 

И тази година обаче, четвърти месец средствата са още под въпрос. Всички нуждаещи се от количка или слухов апарат например са принудени да се справят сами както могат. Ако могат.

 

Потърсихме за коментар Агенцията за социално подпомагане. Отговор обаче, не получихме, защото не открихме никого в последния работен ден. По неофициална информация, средствата са били преведени още миналата седмица. Друг служител обаче, твърди че това не се случило. Каква е истината ще разберем едва когато сградата зад мен отново отвори врати.

 

Хората с увреждания са свикнали държавата да не се грижи за тях, твърдят от Асоциацията на родители на деца с епилепсия. Затова и не търсят правата си. Отдавна вече се били примирили с това. 

 

Защото когато нямаш избор е страшно, продължава Илияна. Затова настоява не за милостиня, а за право на живот за нейната Лори.

 

Целия репортаж гледайте във видеото.