Предполагаемите нападатели били засечени в Пикардия, вероятно опитвайки се да достигнат до Белгия

 

Ден след жестокото нападение срещу сатиричното издание „Шарли Ебдо” във Франция, днес нова стрелба в Париж взе жертва.  Двамата братя - Шариф и Саид Куаши са били засечени в Пикардия – един от най-северните департаменти на Франция. Те са били изключително точно описани от един единствен свидетел, който ги видял в бензиностанция. Движели се със сива кола на север, вероятно опитвайки се да достигнат до Белгия.

 

Още по темата

Няколко джамии във Франция са били атакувани от неизвестни. В един от случаите неизвестни нападатели са хвърлили граната в джамията във френския град Льо Ман. Гранатата е попаднала в мястото за четене на молитва. Пострадали при нападенията няма. Полицията пък забрани достъпа до квартала, в който е разположен Елисейският дворец, заради повишената опасност от терористични атаки.

 

Единствено късметът спасява българин и 4-годишното му дете от трагедията в Париж. Всеки ден Иван взема сина си от детската градина и пътят им към дома минава точно през мястото на стрелбата, и то по същото време. Вчера обаче Иван случайно решава да промени маршрута.

 

За Иван случилото се е трагедия. „Нямам думи за това. Не можеш да се бориш с молив срещу автомати”, казва той. Десетките хора, които са били още по-близо до стрелбата, още са в шок.

 

„Миришеше силно на барут в коридора. Офисите на „Шарли Ебдо” са отдясно на моя офис и аз директно влязох. Обадих се на полицията и те ми казаха, че идват. Влязохме вътре и опитахме да окажем помощ на няколко души”, коментира един от свидетелите на атентата Уандрил Ланос.

 

Жан Клод е бил на метри от куршумите. „Живея срещу редакцията. Чух десетина слаби изстрела и два по-силни”, споделя той.

 

Все още много от пострадалите се възстановяват в различни болници. В тях обаче не се допускат журналисти.

 

Френските медийни групи радио "Франс", "Льо Монд" и "Франс Телевизион" излязоха с общо изявление, чрез което обявиха, че преодставят целия си ресурс на "Шарли ебдо". Следващият брой на френското сатирично списание ще излезе както обикновено следваща сряда. Очаква се тиражът му да е от 1 милион. 

 

В същото време американският президент Барак Обама се е обадил на френския си колега Франсоа Оланд и му е обещал пълна подкрепа след нападението.

 

Въоръжени и много опасни - така френската полиция описва двамата заподозрени за кървавото нападение срещу списание „Шарли Ебдо”. Техни снимки с големи надписи "Издирва се" са във всички медии по света. Кои са терористите, окървавили Франция.

 

 

Единият от братята Куаши е бил зад решетките за връзки с терористи. Другият - разследван за заговор за бягство от затвора. Те са основните заподозрени за бруталното убийство на 12 души в реакцията на „Шарли Ебдо”.

 

 

32-годишният Шариф и две години по-големият Саид са оталжирски произход, родени във Франция. В клип от 2004-а година малкият Шариф казва, че иска да стане рапър, дори записва няколко парчета.

 

 

Но едва 22-годишен той  е осъден за участие в джихадистка клетка в Париж, изпращала бойци за Ал Кайда в Ирак. Магистратите така и не виждат доказателства, че Шариф планира терористичен акт.

 

 

Биографията на големия Саид далеч не е толкова богата, въпреки че братята живеят заедно в Париж. Днес съседите им са шокирани.

 

 

По-големият от братята Куаши е разследван за организиране на бягство от затвора през 2010-а година, но доказателства за участието му така и не се намират. И до момента полицията не знае дали двамата имат връзки с международни терористични организации. Третият заподозрян - 18-годишният ученик Хамид Мурад - вече се предаде на полицията и въпреки това все още не е ясно как точно е замесен в кървавото нападение.  

 

В същото време обявиха засилени мерки за сигурност в редица държави след кървавото нападение в Париж. Знамената на Франция и Европейския съюз над сградата на френското посолство край Хайд Парк в Лондон са свалени в знак на траур.

 

Хиляди жители на британската столица се събраха снощи на централния площад „Трафалгар” в знак на съпричастност, а през целия ден днес много оставяха цветя и цветни сърца пред посолството. Засилени са мерките за сигурност, като е обявена най-високата степен на риск от атентати в цяла Великобритания.