Свободата на словото е свещено нещо, подчерта той

 

Журналистите от „Шарли Ебдо” са мъченици на свободата. Много от тях са съдени. Те са спечелили дело в Париж за правото си да се подиграват с исляма, коментира в студиото на „Здравей, България” журналистът Иван Бакалов.  

 

Нямаме представа за всичко, публикувано от списанието „Шарли Ебдо”. „Те се подиграват с всякакви религии”, напомни той.  „Карикатурата по принцип е подигравка, осмиване, обида. Карикатурите в Европа имат няколко века традиции”, подчерта Бакалов. 

 

Свободата на словото е свещено нещо и карикатуристите са хората, които ни отварят очите за някои неща”, коментира още той. „Шарли Ебдо” е частно издание, това списание го купуват определени хора, то не е за всеки”, каза още журналистът. „Войната не е между християни и мюсюлмани, проблемът е, че много мюсюлмани искат да живеят по законите на шариата, а това в Европа не е възможно”, заяви Бакалов. 

 

Според журналиста Иво Инджев ислямът има нужда от реформиране. „Самите мюсюлмани трябва да си отговорят на въпроса защо представители на тяхната религия могат да извършат самоубийствени бомбени атентати, а представителите на други религии – не”, заяви  той в студиото на „Здравей, България”.