Все повече зачестяват сбиванията и хулиганските прояви на претъпканите летища и в самолетите

 

Колкото повече китайци пътуват, толкова повече зачестяват сбиванията и хулиганските прояви на претъпканите летища и в самолетите. Само за последните седмици заради подобни инциденти бяха забавени два полета. Това е и причината Kитай да издаде ръководство по поведение на борда.

 

Китайските социални медии са пълни с клипове, от които се вижда ръкопашен бой на 11 000 метра височина. Споделят се и много клипове на схватки пред гишето за чекиране. Гневът на един китайски гражданин от обслужването на борда завършва със заплаха за взривяване на самолета. Приятелката му пък полива стюарда с гореща вода. Друг, ядосан от 7-часово закъснение пътник, отвори аварийните изходи, докато машината рулираше по пистата.

 

Според авиоексперта Джим Фелоус много от китайските граждани никога не са изпитвали несгодите на пътуването със самолет, с които Западът отдавна е свикнал. Най-големите летища в Китай са известни с големите си закъснения. Според Фелоус до голяма степен това се дължи и на военните, които контролират голяма част от натовареното въздушно пространство на страната.

 

В следващите 20 години се очаква Китай да надмине САЩ и да се превърне в най-големия авиационен пазар в света, което означава повече чакане по летищата и повече сбивания.