Затрупани пътища и дълбок сняг мъчат милиони жители на Североизточните щати

Апокалиптичната буря се размина в Ню Йорк. Но на други места като източната част на Масачузетс – Бостън и Нантъкет, бурята донесе повече от 60 сантиметра сняг и наводнения по крайбрежието. Десетки хиляди са без електричество. 

 

Забраната за движение на автомобили в Ню Йорк беше вдигната тази сутрин. До сряда движението на градския транспорт ще се върне в обичайния график. Очакваният снежен апокалипсис не се състоя. На повечето места в Ню Йорк падналият сняг не надхвърли 30 сантиметра и остана далеч от рекордите.

Още по темата

 

Властите твърдят, че превантивните мерки не са били прекалени.

 

„По-добре да се презастраховаш. Всички метеоролози бяха единодушни, че ще има над 60 сантиметра сняг. Това би парализирало града. Направихме необходимото, за да осигурим безопасността на хората”, заяви кметът на Ню Йорк Бил Де Блазио.

 

Предпазливостта беше наложена от опита, който регионът има от подобни бури. През 1993 година загинаха 300 души. Снежните бури от 1996-та и 2003-та също отнеха десетки животи. Властите искаха да предотвратят подобна трагедия.

 

„Имали сме ситуации, при които хората остават блокирани в колите си за 12 или 24 часа. Само късметът ни е спасявал да не се стигне до нещо по-страшно. Не драматизираме излишно. Наистина е въпрос на живот и смърт”, заяви губернаторът на щата Ню Йорк Андрю Куомо.

 

Проблемите за въздушния транспорт обаче остават. Основни летища на Източния бряг са затворени. Хиляди полети бяха отменени. 

 

И ако Ню Йорк се размина със снежния апокалипсис, извън големите градове, затрупани пътища, прекъснато електричество и дълбок сняг мъчат милиони жители на Североизточните щати.