Само в рамките на един ден автомобилните инспектори откриха 70 нарушения

 

Много от такситата в България не са преминали технически преглед, установи извънредна проверка на автомобилната инспекция.

 

Само в рамките на един ден инспекторите на „Автомобилна администрация” провериха над 400 таксиметрови коли и откриха десетки нарушения. Някои от тях са се движили с явни технически неизправности. „Установихме нарушения, свързани с износването на гумите, както и нарушения, свързани със светлините”, обясни директорът на „Автомобилна администрация” Владимир Колев.

 

Опасните шофьори са регистрирани в Добрич, Силистра, Сливен и Ловеч. От съставените общо 71 акта в страната най-много са наказаните в Разград, Силистра, Варна и София. Извънредната проверка е обхванала и тъмната част от денонощието, за да бъдат изловени популярните "копърки", които често возят на десетократно по-високи цени. „Те се предимно в малките часове на нощта като застават най-често пред питейните заведения, лъжат клиентите. Тези шофьори не издават касов бон”, обясни Владимир Колев.

 

Извънредните проверки обхванаха такситата, но предстоят такива при всички видове пътнически и товарен транспорт. Междувременно стана ясно, че шефовете на 8 от регионалните дирекции на "Автомобилна администрация" са освободени. Петима от тях са показали слаби резултати по време на своя изпитателен срок и затова договорите им не са подновени.