Плановете са за подмяна на 9 от лифтовете в полите на Витоша с нови

Отново демонстрация срещу строителството в планината. Сноубордисти, скиори и туристи скочиха срещу плановете за нови ски-съоръжения във Витоша и Пирин.


 

Повод за притеснения създават плановете за управление на парковете „Пирин” и „Витоша”. Според защитниците на идеята за девствената планина, актуализирането на тези документи ще позволи на инвеститорите да погребат стотици декари вековни гори.


„Един човек, една група от хора искат да решават бъдещето на нашата планина вместо нас”, заяви Любомир Костадинов от гражданската група „За Витоша”.


От другата страна на барикадата са инвеститорите в скизоните в Банско и Витоша. За тях курортите имат нужда от свежи инвестиции в съоръжения, за да удържат на наплива от туристи. Плановете в полите на Витоша са подмяна на 9 от лифтовете с нови.


„Планът на „Витоша ски” за обновление на зоната включва само обновление на скисъоръженията. Хотелите са на други собственици и нямат нищо общо с нас”, обяснява Радослав Пеев от „Витоша ски”.


От „Витоша ски” вече обявиха, че са готови в следващите 5 години да вкарат над 100 милиона лева в модернизация на скизоната.


„Всички ние искаме да видим едни нови съоръжения, но изградени законосъобразно и по съответния ред”, смята Радослав Пеев.


От дълго време в Банско настояват за още лифтове, които да облекчат туристите. Единно мнение няма. И в Пирин, и във Витоша правилата ще поставят плановете за управление на парковете, които все още са в процес на работа.


Повече по темата гледайте във видеото.