Планът му предвижда избягването на бъдещ бюджетен дефицит

Гърция няма да фалира и ще продължи да плаща дълговете си. Това стана ясно след първото заседание на новото правителство на СИРИЗА. Премиерът Алексис Ципрас спря големите приватизационни проекти - продажбата на пристанището в Пирея и на държавната електрическа компания.


В първото си изявление пред кабинета крайнолевият премиер Алексис Ципрас се отметна от предизборните си обещания и заяви, че Гърция няма да спре плащанията към международните кредитори.


От икономическото министерство в Атина пък обясниха, че е напълно нереалистично да се очаква страната да изплати изцяло огромния си дълг. Ще се търси обаче предоговаряне на заемите, което ще бъде приложимо и честно решение.


„Първите мерки, които ще предприемем, ще бъдат да върнем законността и да поправим несправедливостите”, обяви зам.-министърът на административната реформа Георгиус Катругалос.


Ципрас обеща да се бори с корупцията, укриването на данъци и да намери реалистично решение за икономическо възстановяване на Гърция. Планът му предвижда избягването на бъдещ бюджетен дефицит.


„Сериозните дискусии и преговорите ще се проведат под европейската рамка. Ние ще изразим нашата позиция”, заяви зам.-министърът по европейските въпроси Никос Хунтис.


Настоящата програма за финансов оподпомагане на Гърция приключва на 28 февруари. Страната все още може да получи 1 милиард и 800 милиона евро, ако изпълни условията на европейската тройка.


Икономисти изчисляват, че Атина трябва да събере още 4 милиарда и 300 милиона за първите три месеца на годината, за да посрещне разходите си.